2013. február 12., kedd

Hírek Európából

Mostanában már nem szerzőkre szoktam rákeresni, ha kíváncsi vagyok, milyen könyvek jelennek meg hamarosan, hanem kiadókra, mert egyre inkább úgy látom, hogy megbízhatok egy-kettőben. Ilyen a Magvető, az Athenaeum és az Európa kiadók. Most utóbbitól hozok híreket.

Gabriela Adameşteanu Futó viszony című regénye a kortárs román irodalom újabb kiemelkedő alkotása. A regény a kommunista Romániában játszódik, egy szerelmi történetet mesél el, amelyben a lehallgatással, besúgással teli kornak köszönhetően minél közelebb kerülnek egymáshoz a szereplők, annál jobban elbizonytalanodnak nemcsak saját személyüket illetően, hanem a másik kitárulkozásával kapcsolatban is.



Háy János Mélygarázs című könyve a tervek szerint 2013 áprilisában, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelenik meg. A regény három ember – egy férfi és két nő – különálló és közös sorsa. „A Mélygarázs egyben korkritika: számvetés azzal, ahogy élünk, szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel” – fogalmazott készülő könyvéről a szerző.

Viktor Pelevin S. N. U. F. F. című sci-fije egy posztapokaliptikus világba kalauzolja el az olvasót. A történet középpontjában egy ember, egy guminő és egy ork között szövődő szerelmi háromszög áll. Pelevin ezúttal is egészen áradó fantáziával teremt meg egy világot, amely lehetővé teszi, hogy abszurd filozófiai gondolatait újabb megvilágításban tárja elénk, s azt is, hogy egy nagyszerű sztorin keresztül tűnődjön el azon: Mi a szerelem? Mi az élet? Mi az ember?



Az eddigieken kívül folytatódik még David Baldacci sorozata, így az Órajáték, a Tizedmásodperc, az Agytröszt és Az elnök családja után idén olvashatják a rajongók A hatodik című könyvét is. Jože Hradil családregénye, a Képek arcok nélkül és Robert Musil A tulajdonságok nélküli ember című regénykolosszusa is ebben a félévben kerül majd a boltokba. Konrád György idén ünnepli 80. születésnapját, ennek alkalmából jelenik meg a Vendégkönyv. Tűnődések a szabadságról című kötet, amely új és régi, átszerkesztett, újragondolt esszéket tartalmaz. Az Európa Könyvkiadó folytatja Vámos Miklós életműsorozatát is. Ezúttal két korábbi regény, a Ha én Bródy volnék és a Teniszezz velem! jelenik meg egy közös kötetben, Húrok címen, új, a sorozatba illeszkedő borítóval. A könyvet a kiadó a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tervezi bemutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése