2013. április 11., csütörtök

Könyvtrailer

Háy János: Mélygarázs

Európa Könyvkiadó
2013
268 oldal
kortárs magyar szépirodalom




Elég hangos az olvasóknak azon csoportja, akik előnyben részesítik a mostani külföldi írókat a magyar szerzőkkel szemben. Ennek egyik oka, hogy érthetetlennek, zavarosnak és követhetetlennek tartják írásaikat, másik pedig talán az lehet, hogy rendkívül sok magyar regény ábrázolt szürke, kiábrándult karaktereket, reménytelen és fásult életeket.
Ezek persze sztereotípiák, és szerencsére nem is helytállóak, ugyanis a kortárs magyar irodalom teljesen szerteágazó, és bizony, teremnek kiemelkedő, maradandó alkotások.
Ilyen műveket hoz létre maga Háy János is (legalábbis szerény véleményem szerint), aki gyakran ír családokról, házasságokról, gyerekekről, mindenről, ami velünk, vagy ismerőseinkkel megtörténhet. A stílusa pedig egyszerre vicces és fanyar és tragikus, de elsősorban megunhatatlan. Hogy legújabb műve, A mélygarázs mennyire lesz humoros, azt nem tudom (nem tűnik annak), de drámára már sokkal inkább számíthatunk. A könyv a
20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelenik meg.

Részlet a fülszövegből:
"Három szereplő. Egy történet. Mindhárom áldozat, mindhárom elkövető, és azok is ők hárman, akik véletlen keverednek az eseményekbe. Egy, ki a mesék világa felől szemlél, egy, ki az okokat kutatja, egy, ki vádakat olvas a világra, hogy mért olyan, amilyen. Egy férfi és két nő. Mindhárman ki akarnának keveredni a napvilágra, mégis ott bolyonganak valahol a mélygarázsban. Három, szerelem utáni élet és egy valahai szerelmi viszony három sarka, s egy készülődő titokzatos bűntett. Mit jelent élni, érezni, kötődni, sorsot építeni? Mit jelent egy olyan világban lenni, ahol minden élet egyedi és autentikus, de az életek közös világa telis-teli van hamissággal? Számvetés azzal, ahogy élünk és éltünk, s egyben sors és korkritika A mélygarázs. Sodró monológok, meghökkentő gondolatfutamok, a múlt és az életépítés kendőzetlen feltárása. Szembesítés képzeteinkkel és tévképzeteinkkel."


És íme a friss és ropogós könyvtrailer, aminek készítésében közeli ismerőseim is részt vettek, és szerintem nagyon jól sikerült:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése