2013. szeptember 28., szombat

Megszólít a Mester - Az accrai kézirat

Paulo Coelho : Az accrai kézirat

2013
Athenaeum Kiadó
Fordító: Nagy Viktória
168 oldal
Kortárs elmélkedések




Ööö, na akkor amíg én összeszedem magam, és a gondolataimat, íme a fülszöveg:
"1099. július 14. Jeruzsálem a keresztesek támadására készült, amikor egy görög férfi, akit Koptnak hívtak, összegyűjtötte a város lakóit arra a térre, ahol Pilátus döntött Jézus sorsa felől. A tömegben keresztények, moszlimok és zsidók lesték a Kopt szavait, melyektől azt várták, hogy felkészíthetik őket az elkerülhetetlen harcra. De a Kopt, az idős bölcs nem a harcról beszélt, hanem a mindennapok nehézségeiben rejtőző tudásra irányította figyelmüket. Míg az ellenség a falak alatt gyülekezett, az emberek a valódi ellenségről, a veszteségről és a magányról kérdezték. A Kopt pedig megosztotta velük tudását a harcról, a változásról, a bölcsességről, a félelemről, a szépségről, a szerelemről és a hűségről. Szavaiból egy évezreddel később is ugyanolyan tisztán árad a tudás és a bölcsesség."

A fülszövegből is kiderül tehát, hogy Coelho kitalált magának egy Kopt nevű bölcset, aki innentől kezdve a rezonőre lesz, és közvetíti a Mester bölcs gondolatait. Nem tudom, miért van szükség ilyenkor a történelmi, vallásos keretre, egyszerűbb lenne, ha fejezetenként szerepelne egy-egy cím, mint "Bátorság", "Szerelem", "Önbizalom", "Szexualitás", és elolvashatnánk erről a gondolatait, mint ahogy azt Popper Péternél is megtehetjük. 
Ezt félretéve, valóban erről van itt szó, önbizalom építő, elgondolkodtató rövid (pár oldalas) példabeszédekről különböző témákban, amik a könyvben a 11. századi barbár népnek segítenek, és remélhetőleg a 21. században meg a civilizált nép is megelégszik ezzel.
Én speciel nem elégszem meg vele, fárasztott, untatott, idegesített, de nem adott semmit, még csak nem is miatta gondolkodtam el ezeken a témákon. Mindegy, engem már Coelho bácsi régen elveszített, nem leszek soha a rajongója.
A könyvet tehát azoknak ajánlom, akik a Mester rajongóinak mondják magukat, és azoknak, akik szeretnek az élet nagy dolgain gondolkozni: ők egyszer mindenképp próbálják ki, hátha ők tudnak tanulni Coelhotól.


"Az összes fegyver közül a legborzalmasabb a szó, amely úgy dönt romba egy egész életet, hogy nem hagy vérnyomot, és az általa ejtett sebek soha nem gyógyulnak be."






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése