2014. augusztus 29., péntek

Hogy ha kérdi bárki, nos: nincs jobb, mint a villamos!

Erdős Virág : Négyeshatos

2014
104 oldal
rajzos versek-mesék gyerekeknek






Erdős Virágot nem csak azért szeretem, mert kreatív, ötletes, és mert a legtöbb sora megmosolyogtat. Azért is szeretem, mert nagyon közel áll hozzám az értékítélete, ahogy a világot látja. Mindig magamra találok a felnőtteknek szóló verseiben, bólogatok magamban mélyen, és szeretem az őszinteségét és az erejét.

Erdős Virág nagyon bevállalós és bátor női író: rengeteg író-olvasó találkozója van, felolvas, fellép olyan zenészekkel, akik megzenésítették a verseit, kicsit vokálozik is velük, sőt ő maga is énekli verseit. Ezek közül itt lehet meghallgatni párat. 
Van még egy érdekes kezdeményezése a szerzőnek, a Facebookon indította el a Kéziratgyárat, ezzel a szöveggel: "Aki szabad és független alkotónak (írónak, költőnek, dalszövegírónak, könyvillusztrátornak stb.) tekinti magát, és a kulturális mecenatúra jelenlegi körülményei között is rendületlenül írni, rajzolni, alkotni szeretne." A szöveg még folytatódik, és nagyon érdekes, a feltöltött versek pedig színesek és érdekesek, szóval érdemes megnézni ezt az oldalt is.

A Négyeshatos című verseskötetben 8 vers, 1 verscsokor és 1 mese található. A verseket pedig a szerző rajzai veszik körül, vagy éppen belül. Erdős Virág nem grafikus, nem is festőművész, de rajzai aranyosak, színesek, igényesek, figyelemfelkeltőek, és ez a legjobb példája annak, amikor az író tudja legjobban, hova milyen rajzocska kell, vagy éppen melyik betűnek állna jól egy hosszúkás orrA szöveghez visszatérve, nekem legkevésbé a Bódvaszilvas felett az ég című verscsokor tetszett, ezekben túl sok olyan belsősnek vélt utalás volt, amit nem értettem, viszont a többi vers mind elvarázsolt. Tartalmi szempontból kedvenceim A reggel, a Szuvenír és a Pesti mese voltak, de akadt ebben a kötetben jó pár formabontó, játékos, különleges vers. Nagyon ötletes volt a Négyeshatos is, aminek nagy részét villamosok ablakában olvashatjuk, még izgalmasabb volt azonban a vers kezdete, amit spirál formában íródott, így amikor olvasni akartam, forgatni kellett a könyvet. Rögtön az jutott eszembe, milyen vicces lenne, ha most a villamoson ülnék.

Ha volt velem valaki a szobában, amikor ezt a könyvet olvastam, akkor kipróbáltam, milyen, ha hangosan olvasom. Gyerekversek esetében nálam ez az egyik szűrő:
ha nehezen tudom rímelősen olvasni, vagy tele van enjambement-okkal (áthajlásokkal), és bután olvasom a mondatokat, mert nem veszem észre, akkor az nem olyan vers, amit később szívesen olvasnék fel a gyerekemnek.
A Négyeshatosban viszont csupa olyan vers volt, ami dallamos, könnyen érthető, kedves, néhol egy-egy viccel és sok-sok tanulsággal megspékelve, úgyhogy ezt a könyvet megtartom, és beteszem a Janikovszkyk mellé.

"Akármilyen büdös-sáros
mégiscsak jó hely
a város!
Nem kell ide-
oda futni bárhová el lehet
jutni 
Kész kaland az életed
ha nincs nálad a
bérleted! 
Akinek bejön a retró,
tessék annak ott a
metró!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése