2014. augusztus 12., kedd

Milan Kundera : Azonosság

Milan Kundera : Azonosság

2014
fordító: N. Kiss Zsuzsa
120 oldal
kortárs szépirodalom

Fülszöveg: "A XXI. század küszöbén a párizsi illetőségű, konszolidált pár életének intim momentumait sem hagyják érintetlenül a nagy sorskérdések, életükbe beszüremkedik az apokaliptikus előérzet, a szorongás, a kiábrándultság. Vajon mi riasztóbb, hogy az ember javíthatatlan, vagy hogy ki tud bújni a bőréből, a továbbélés zálogaképpen? A Magyarországon igen közkedvelt szerzőnek ez a „kamaradarab”-ja a Lassúság után a második mű abból a regényciklusból, amelyet Kundera franciául írt."

Bár az Azonosság egy 120 oldalas könyv, még csak nem is kisbetűs, mégsem lehet vele olyan gyorsan haladni. Nekem néha meg kellett állnom emésztgetni az olvasottakat. Látszólag egy boldog és szerelmes pár életébe nyerhetünk bepillantást. A nőt, Chantalt egy súlyos trauma érte múltjában, elvált férjétől, és végre rátalált nagy szerelmére, Jean-Marc pedig nem is érti, hogy lehet ennyire szerencsés. 
És mégis: egyik napról a másikra minden megváltozik kettőjük közt. Beékelődik közéjük a bizalmatlanság, a kisebb hazugságok, a féltékenykedés és a gyanú. Ami igazán szerethető benne, hogy mindkét nem szemszögéből megismerhetjük a történetet, mindkettejük gyengeségeit láthatjuk, és azt is, hogyan rontják el, hol gondolnak túl sokat egy-egy mondat mögé. 

Nagyon jót mosolyogtam a következő idézeten, mert ez a téma többször is előjött gimnazista, majd később egyetemista korunkban. Sokat vitatkoztunk róla, de mi pont az ellenkezőjére jutottunk lányként, mint Chantal. Ha ezt a könyvet akkoriban olvastam volna, biztos idegeskedtem volna, és eltiltottam volna a fiúkat ettől a könyvtől.

"– A barátság nem a nők problémája. 

– Hogy érted ezt? 
– Ahogy mondom. A barátság férfi-problematika. Az ő romantikájuk. Nem a miénk."

Álom, gondolat, vágyképek vagy valóság? Néha én is összekeverem. Féltékenykedés, titkolózás, taktikázás, füllentés, a másik eltaszítása: férfi és női módszerek. Számomra ez a könyv annyit mondott: ne tedd ezeket. Ne nézz a dolgok mögé, ne gondolkozd túl, csak élvezd, ha szerelmes vagy, és ha az a valaki viszont szeret.

Kiknek ajánlom?
  • Milan Kundera rajongóinak
  • azoknak, akik még nem olvastak Kunderától semmit -1929 óta velünk van az író, illene már megismerkedni a művészetével :) 
  • akiket igazán foglalkoztat a női és férfi lélek közti különbségek
  • akik szeretik a félreértéseken alapuló szerelmi drámákat

"– Ha ketten szeretik egymást magukra maradva, a világtól elzárkózva, az nagyon szép. De miből táplálkoznak akkor a bizalmas együttléteik? Bármennyire megvetendő a világ, szükségük van rá, hogy szólni tudjanak egymáshoz. 

– Hallgathatnak is. 
– Mint azok ketten odaát? – nevet Jean-Marc. – Jaj, ne, a némaság a szerelem halála."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése